Ph.d. projekt om sygemeldte med lænderygsmerter

Titel

Prognosen for patienter med lænderygsmerter sygemeldt i 4-12 uger - Betydningen af sensibilisering af centralnervesystemet målt ved udbredelsen af muskelømhed og smertetærskel?

Formål

  1. At undersøge, i hvilken grad der forekommer udbredt ømhed i bevægeapparatet og nedsat smertetærskel hos patienter, som er sygemeldt for lænderygsmerter i 4-12 uger. Med et standardiseret tommelfingertryk på 4 kg undersøges, hvor mange af 18 punkter fordelt over hele kroppen, såkaldte tenderpoints, som er ømme. Endvidere undersøges smertetærsklen med et såkaldt trykalgometer på et neutralt sted (tommelfingerneglen), idet det antages at udbredt ømhed og/eller nedsat smertetærskel er udtryk for en øget følsomhed i nervesystemet, en såkaldt sensibilisering.
  2. Ved statistiske metoder at undersøge, om udbredt ømhed og/eller nedsat smertetærskel skyldes forandringer i rygsøjlen, såkaldte slidgigtforandringer eller diskusprolaps med nerverodspåvirkning, eller evt. skyldes psykisk stress, angst eller depression. Endvidere at undersøge, om det har noget at gøre med varigheden af smerterne eller sociale forhold såsom arbejde, familieforhold eller indtægt.
  3. At undersøge, om udbredt ømhed i bevægeapparatet og/eller nedsat smertetærskel har betydning for tilknytningen til arbejdsmarkedet efter 1 år samt betydning for smerter og funktionsevne i dagligdagen. 
    4. Og endelig at undersøge, om der er sammenhæng mellem udbredt ømhed i bevægeapparatet og smertetærskel, dvs. om den ene målemetode kan erstattes af den anden.


Foreløbige resultater

Beregninger på 326 patienter viste, at degenerative forandringer i rygsøjlen (såkaldte slidgigtforandringer) og diskusprolaps med nerverodspåvirkning forekom betydeligt sjældnere hos patienter med udbredt ømhed i bevægeapparatet sammenlignet med patienter uden udbredt ømhed. De, som havde udbredt ømhed angav lige så mange rygsmerter som de uden udbredt ømhed. Der var kun sammenhæng mellem smerter og degenerative forandringer hos patienter uden udbredt ømhed. Dette tyder på, at rygsmerterne hos patienterne med udbredt ømhed ikke var forårsaget af strukturelle forandringer i rygsøjlen.


For yderligere information kontakt Ole Kudsk Jensen: MAOKJ@sc.aaa.dk